Per Larsson

1866 – 1936

(Kents farfar)

 

1866 får Sverige en ny riksdagsordning när ståndsriksdagen upplöses och ersätts av en riksdag med två kammare. Samma år föds Per Larsson vid Kåseholms Slott i Tryde församling, där hans far arbetar. Fadern är Lars Nilsson Dyk, 52 år och bördig från Övraby, och modern Eljena Nilsdotter, 45 år och född i Everöd, även det i Tryde församling. Senare samma år flyttar Per, tillsammans med föräldrarna och tre äldre syskon, till Everöd nr 6. Per var yngst i barnaskaran, som egentligen skulle bestått av tio barn, men där tre av dem hade dött i späda år.

När Per är elva år dör hans far, och han blir då ensam med sin mor, eftersom hans syskon har flyttat ut. Modern beskrivs som ”fattig” i kyrkboken, så det kan inte ha varit lätt för henne och Per.

När Per blir större försörjer han modern och sig själv som skräddare. Vid 21 års ålder blir han inskriven vid Södra Skånska Infanteriregementet, mer har jag inte lyckats hitta om hans militärtid.

 Vid 29 års ålder flyttar Per till Folkestorp nr 3 i Hedeskoga församling, där han fortsätter som skräddare. Där stannar han bara ett par månader, sedan bär det av till Öja nr 1. På denna adress stannar han i nästan tre år, sen tar han sin sax och nål och flyttar till Stora Herrestad nr 65.

I den här vevan måste han ha träffat den tre år yngre pigan Anna Gustafsdotter från Skårby. Anna hade två barn sen tidigare, Nils och Anders. Den förstnämnde var född i Balkåkra medan Anders var född i Stora Herrestad. Jag har tidigare trott att Per var far till Anders, men har nu blivit tveksam. Anledningen är att jag nu har fått tillgång till fler kyrkböcker, och har då upptäckt att Anders står inskriven med efternamnet Martinsson som ung pojke. Detta efternamn måste komma från fadern, som då alltså inte är Per.

Per stannar bara ett par månader i Stora Herrestad, sen flyttar han till Lilla Köpinge nr 6 i Stora Köpinge församling. Anna flyttar in hos honom, och den 25/8 1899 ringer kyrkklockorna i Stora Köpinge kyrka. Annas söner Nils och Anders har hon tre år tidigare lämnat på fattighuset i Stora Herrestad, där de får bo med andra ”oäkta” barn som deras mödrar inte klarar av att försörja.

Direkt efter bröllopet flyttar paret hem till Pers mor på Everöd nr 6. Knappt två månader efter vigseln föds sonen Ernst där. Den lilla familjen stannar där i ett halvår, sen går flyttlasset till Gyllerup i Hörups församling. Per har nu börjat dryga ut sina inkomster från skräddaryrket med jobb som statardräng. I Gyllerup blev det ett år, sen bär det av till Tågarp nr 9 i Glemminge församling. Sin vana trogen stannar Per och hans familj inte mer än ett drygt halvår på denna adress.

Den nya adressen blir Valleberga nr 23, där de stannar i ett halvår. På den efterföljande adressen Stora Herrestad nr 64 tar de hem Annas söner till sig och dessutom utökas familjen med sonen Edvin. Här stannar den växande familjen i över sex år. I både Valleberga och Stora Herrestad försörjer Per åter familjen som skräddare.

1909 flyttar familjen till Ljungagård i Högestads församling, där Per får överge skräddaryrket för att åter bli statardräng/ryktare. Annas son Nils har nu blivit så stor att han inte flyttar med.

I Ljungagård föds både dottern Edith och sonen Axel, min far. Efter knappt fem år är det åter dags för flytt, den här gången till Övraby. Nu har även Annas son Anders blivit för stor för att flytta med. Ett knappt halvår blir det där, sen bär det av till Vollsjö Gård.

Efter ett knappt år i Vollsjö flyttar familjen till Ljunghusen i Högestad. Per har nu hunnit bli 48 år, och denna hans fjortonde flytt, militärtiden oräknad, blir hans sista. I Ljunghusen benämns Per ”arbetare”.

1930 lämnar det sista barnet boet och sex år senare lämnar Per jordelivet av prostatacancer ett par månader efter att han fyllt 70 år. Han är skriven i Ljunghusen vid sin död, men han dör i Skurup av okänd anledning.