Pella Wessel

1812 – 1866

(Kents mormors farmors faster)

 

Den 7 februari 1812 föds den kände brittiske författaren Charles Dickens. Fem dagar senare föds i Sandhusen i Stora Herrestad socken den mindre kända Petronella Eleonora, dotter till fiskaren Jöran Wessel och hans hustru Johanna Christina Öhrenberg. Pella, som hon kom att kallas, var det sjätte barnet av åtta.

När Pella är fem år flyttar familjen till Stora Köpinge nr 24, där föräldrarna stannar livet ut.

Som 17-åring flyttar Pella till Stora Herrestad för att bli piga. Där stannar hon ett år, därefter tar hon ett nytt pigjobb inne i Ystad. Där träffar hon den 14 år äldre timmergesällen Pär Christophersson Engström från Vallarum i Fränninge socken. Tycke uppstår, och den 10 januari 1835 ringer klockorna i Sankta Maria kyrka i Ystad.

Ett år efter vigseln blir Pella med barn, men några månader senare tar lyckan slut när maken dör ”af inflammation”, 38 år gammal. Ett halvår efter begravningen föds dottern Carolina.

I fyra år lyckas hon försörja sig själv och dottern, men sen ser hon ingen annan råd än att flytta hem till föräldrarna. Modern dör 1847 och året efter föder Pella den oäkta sonen Carl Gustaf. Vem fadern var får vi aldrig veta.

Det är osäkert när, men Carl Gustaf lämnades efter ett tag bort för att uppfostras på annat håll i socknen. Det kan ha varit när Pella häktades och sattes i Herrestads häradshäkte den 27 januari 1852 för ”bruk av livsfarligt vapen”. Anledningen var att hon och brodern Mats (Kents mormors farmors far) kommit i bråk med en soldat Måns Gran från Nybro. Bråket slutade med att Pella drog kniv och att Gran blödde från vänstra ögat. Vid rannsakningen i Herrestads Häradsrätt vägrade Pella erkänna, men hon dömdes ändå till höga böter och sex månader på korrektionsanstalt. Böterna hade hon ingen chans att betala, varför de byttes ut mot två veckors internering på Malmö Länsfängelse på vatten och bröd. Efter detta straff fördes hon till Stockholm för att korrigeras.

Speciellt lyckad var inte korrigeringen, för i slutet av 1853 häktas hon för stöld och hennes bror Göran för delaktighet i brottet. I fångrullan för Ystads Stadshäkte beskrivs hennes utseende och klädsel:

”Medelmåttig växt, har brunt hår och blågrå ögon. Klädd uti blå tröja, brunrandig kjol, svarta strumpor och skor.”

Även denna gång fick Pella höga böter, och än en gång omvandlades de till fängelse på vatten och bröd, den här gången i tio dagar på Malmö Länsfängelse över julen 1853. Någon korrektionsanstalt blev det inte den här gången.

Året efter får hon bud om att hennes son Carl Gustaf dött av ”febersjukdom” vid sex års ålder.

Någon ordning på livet fick aldrig Pella, efter fängelsevändorna står det ”efter socknen” i Stora Köpinges kyrkobok. Detta innebar att hon inte hade någon fast adress utan bodde lite varstans. Det står även att hon erhöll fattigunderstöd.

Vid 53 års ålder lämnade Pella jordelivet av ”nervfeber”, troligtvis tyfus.