Nils Johansson

1859 – 1947

(Kents morfars far)

 

Nils föddes 1859 i Smedstorp på Österlen som son till Johan Nilsson och Bella Petersdotter, den sistnämnda benämnd ”fattig” i kyrkböckerna.

Som 15-åring fick Nils sitt första jobb som dräng på Tjustorp nr 13. Han stannade där i fem år, därefter drog han vidare till ett nytt drängjobb på Stiby nr 29. Tre år blev det på detta ställe, därefter flyttade han tillbaks till Tjustorp nr 13. Efter ytterligare två år var det dags för flytt igen, den här gången till Östra Herrestad nr 35.

1885 födde Anna Månsdotter den ”oäkta” sonen Johan (Kents morfar). Att Nils var fadern går aldrig att fastställa med säkerhet, men det är ett par saker som talar för att så var fallet. Fram till 1884 bodde Nils och Anna i Tjustorp i Smedstorps församling, om än på olika gårdar. Samma datum gick de båda till prästen för att få utflyttningsbetyg och flyttade till Östra Herrestad. Det dröjde tills 1888 innan de flyttade ihop, men det är nog ingen vågad gissning att påstå att kärleken spirade redan i Tjustorp. En annan sak som talar för att Nils är fadern är att Johan fick heta Nilsson efter Nils.

I november 1888 gifte sig Nils och Anna. Därefter gick flyttlasset till Ingelstad Gård, där Nils blev statare. 1892 fick paret sonen Frans Julius och samma år flyttade familjen till Bäretofta i Lövestad utanför Sjöbo. Det blev bara ett år där, sen var de tillbaks på Ingelstad Gård. År 1900 föddes dottern Astrid Beata Ingeborg där. Hennes liv blev kort, bara några dagar efter att hon fyllt ett år dog hon i en kombination av mässling och lunginflammation.

1908 gick Anna bort i cancer, endast 48 år gammal. Sonen Frans Julius fick jobb hemmavid som kusk på Ingelstad Gård, men det blev inte så många år, för vid 26 års ålder dog han i Spanska sjukan. När Nils var 59 år återstod alltså endast han och Johan av familjen.

De sista åren av sitt liv bodde Nils hos Johans dotter Astrid och hennes make Axel (Kents Mor och Far) i Östra Vemmerlöv.

Nils blev 88 år gammal, och ligger begravd på Östra Ingelstads kyrkogård.

 


Östra Ingelstads kyrka