Mårten Larsson Dyk

1691 – 1751

(Kents farfars farfars farfars morbror)

 

Dråpet på Röshultsryttaren Jöns Friman

”Vart tionde år under mörka höstnätter då dimman hänger tung över nejden kan man höra hemska myringaskrik från Frimans håla i Vedema. De kommer från Friman som önskar vila i vigd jord.”

Denna sägen baserar sig på en verklig händelse. Söndagskvällen den 9 februari 1718 blev Jöns Friman ihjälstucken av sin svåger Mårten Larsson Dyk på vägen mellan Röshult och Hörja, nordväst om Hässleholm. Platsen kallas än idag Frimans håla och ligger vid Vedema Strövområde.

Den dödes änka Annika Larsdotter berättade att Mårten och Jöns denna söndagsförmiddag tillsammans drack lite brännvin och senare begav sig till kyrkan på varsin häst. Efter predikan hörde hon att de gått in till en bekant i Hörja och druckit något. Svågern Mårten hade börjat träta med en man vid namn Törnerot och Friman försökte medla, men till slut hade Mårten i ilska tagit sin häst och ridit iväg. Lite senare stötte han på Friman och Törnerot igen. Friman var arg för att hans häst var borta och trodde att det var Mårten som släppt den lös. De hade skrikit och väsnats i mörkret, och det slutade olyckligt med att Jöns låg död på marken, stucken i bröstet av Mårtens värja.

I domsagan finns angivit att Mårten fick ”70 dagars fångetraktamenter”. Tydligen klarade han sig undan med detta, för året efter hamnar han i tvist om 38 daler med systern Annika, vilket löses genom förlikning. Ytterligare ett år senare gifter han sig med Ingar Olsdotter, med vilken han får två barn. Mårten dog vid 60 års ålder och begravdes i Vinslöv den 29/12 1751.

 


Värja från den tiden