Hans Larsson Dyk

1847 – 1927

(Kents fars farbror)

 

Hans föddes torsdagen den 17 juni 1847 på Everöd nr 13 i Tryde socken. Föräldrar var åbon Lars Nilsson Dyk, född i Vanstadtorp, och hans hustru Eljena Nilsdotter, född i Everöd. Den barnaskara som Hans ingick i var på tio barn, varav sju nådde vuxen ålder.

När Hans var åtta år övergav hans far åbo-yrket och flyttade med familjen till Everöd nr 14.

Som femtonåring lämnade Hans föräldrarna för att bli lärling hos sin farbror, skräddaren Håkan Larsson i Ljunghusen, Högestad. Där stannade han i sex år, därefter flyttade han till Högestad nr 32 för att bli dräng.

Året efter gifte han sig med den jämnåriga Sophia Pettersson, född i Valleberga. Hon flyttar in hos Hans, och tillsammans får de två döttrar.

Efter fem år som dräng söker Hans sig tillbaka till skräddaryrket i samband med att han flyttar tillbaks till Ljunghusen. På denna adress, som för övrigt blir hans sista, får Hans och Sophia ytterligare sju barn. Av dessa når fem vuxen ålder.

Efter trettiofyra års äktenskap blir Hans änkling när hans Sophia går bort vid femtiofem års ålder.

Hans fortsätter som skräddare, men på fritiden spelar han fiol. Vid en spelmanstävling i samband med Lundautställningen i augusti 1907 vinner Hans ett ”extrapris” på tio kronor. Man kan säkert förutsätta att många i bygden dansat till Hans fiolspel.

Som sextioettåring är det åter dags för Hans att stå framför prästen, då han äktar den sjutton år yngre änkan Bothilda Carlsson, född i Baldringe. Tillsammans med sin invalidiserade son Anders flyttar Bothilda in hos Hans, som upptar Anders som skräddarlärling.

Vid denna tid omnämns Hans inte bara som skräddare, utan även som fjärdingsman och kyrkovaktmästare. Han hade onekligen många strängar på sin lyra, den gode Hans.

Förutom att ha mist såväl hustru som två barn i späd ålder fick Hans även uppleva när styvsonen och lärlingen Anders gick bort i lungsjukdom på Ystads Lasarett, blott tjugotre år gammal.

Efter ett händelserikt liv lämnade Hans själv jordelivet vid sjuttionio års ålder i lunginflammation. Bothilda levde i många år efter att Hans gått bort. Sex av de sju barnen stannade i Skåne, flera i Malmö, medan en av döttrarna flyttade till Danmark.

 

Ljunghusen på en karta från 1864