Elna Andersdotter

1859 – 1937

(Kents farfars nästkusin/syssling)

 

Elna kom till världen i Östra Vemmerlöv på Österlen 1859, samma år som Oscar I avlider och ersätts av Karl XV som Sveriges konung. Föräldrar var arrendatorn på Wemmerlöf nr 18, tillhörande Gyllebo Gård, Anders Jeppsson och hans hustru Boel Olsdotter. Elna var äldst i en barnaskara som så småningom skulle omfatta tio barn. När Elna var fem år flyttade familjen till Stora Röhla nr 1 inom samma församling, där fadern tog ett nytt arrende. Tio år senare var det åter dags att byta arrende och bostad till Wemmerlöf nr 19, även detta tillhörande Gyllebo Gård.

Som 19-åring fick Elna jobb som piga på Gyllebo nr 2, där hon stannade i ett år. Efter det bar det av till grannförsamlingen Tommarp, där hon arbetade i två år. Därefter flyttade hon tillbaks till Wemmerlöf, den här gången till nr 24. Där bodde även den man hon förälskat sig i, den åtta år äldre Mårten Mårtensson. De flyttade ihop och gifte sig nyårsafton 1881 i Östra Vemmerlövs kyrka. På nr 24 fick paret en son och en dotter.

1884 flyttade familjen till Liahus, där Mårten blev arrendator. Här födde Elna två söner.

1888 begav sig Mårten till prästen för att få ett betyg för att kunna resa till Amerika. Om han stannade kvar där eller om han kom tillbaks för att hämta sin familj sju år senare går inte att klarlägga. Oavsett vilket så gav Elna och de fyra barnen sig av 1895, med eller utan makens sällskap. Fyra av Elnas syskon gjorde samma långa resa över Atlanten, tre till USA och ett till Kanada.

I Leenthrop i den nordliga delstaten Minnesota blev Mårten jordbrukare. Här födde Elna ytterligare sju barn, varav två tvillingpar. De elva barnen blev mellan 42 och 94 år gamla. Åtta av dem stannande i Minnesota medan ett av dem hamnade i Kalifornien och två i Wisconsin.

Elna och Mårten blev kvar i Leenthrop livet ut, och där ligger de också begravda. Elna dog i maj 1937, 77 år gammal, och Mårten dog tre månader senare.