Christina Frölander

1844 – 1929

(Kents farfars kusin)

 

Christina Maria Frölander föddes 1844 i Glemminge utanför Ystad. Föräldrar var snickargesällen Claus Johan Frölander och pigan Christina Maria Dyk. Modern hade tidigare fött fem pojkar, varav tre dog innan de fyllt sex år. När Christina var två år fick hon en lillasyster, Leontina Catharina.

1847 flyttade familjen till Malmö, där fadern fortsatte på den inslagna snickarbanan. Ytterligare en lillasyster, Elna Catharina, kom till världen där, men hon dog innan hon fyllt ett år.

Som 16-åring fick Christina jobb som piga i staden, men hon stickade även barnvantar som hon åkte över till Köpenhamn för att sälja, och det var just i den danska huvudstaden som hon som 20-åring födde den utomäktenskapliga sonen Axel Holger Claus Hampus. Enligt obekräftade källor ska fadern ha varit en sjöman som dog till havs. Direkt efter nedkomsten återvände Christina och den lille till Malmö, där hon tre år senare födde dottern Leontina Hermina. Vem som var far till henne är oklart.

Den 4/7 1868 gifte hon sig med den åtta år äldre fabriksarbetaren och tyske undersåten Herman Heinrich Martin Hoffmann. Året efter vigseln dömdes maken till ett års straffarbete för ”svårare misshandel med lifsfarligt wapen”. Första barnet kom 1871 och följdes av ytterligare tre under de närmaste åtta åren. Vid den danska folkräkningen år 1880 bor familjen i Köpenhamn, där maken fått jobb som sotare. Vid folkräkningen saknas hennes äldste son Axel, och det har sin förklaring.

När det hände går inte att få fram exakt, men någon gång runt 1870, kanske när maken satt inne, blir Christina värvad till mormonernas Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Trots makens protester låter hon sig döpas och bli upptagen som dotter till Erastus Snow, en av rörelsens tolv apostlar. Med största sannolikhet var detta en bidragande orsak till att hennes far Claus Johan hängde sig 1871, det var ju en skam att komma på kant med svenska kyrkan. Att Axel saknas 1880 beror på att Christina hade skickat över honom till mormonernas centrum i Salt Lake City i Utah, USA.

Så fort hon fick ihop tillräckligt med pengar skickade hon över ett eller två av sina barn, och slutligen åkte hon och sonen Adolf över. Maken förkastade hennes nya tro, skiljde sig från henne och stannande kvar. Christinas lillasyster Leontina Catharina och hennes familj följde senare efter till Salt Lake City.

I USA gifte Christina i sextioårsåldern om sig med den gamle vännen och änklingen Per Eriksson, men tydligen var detta ett kärlekslöst konvenansäktenskap. Per, eller Peter Erickson som han kallades i USA, gick bort 1914.

Hon förblev troende, och arbetade aktivt inom mormonkyrkan livet ut. De sista åren bodde hon hos sin yngsta dotter Klara och hennes familj, även de engagerade i kyrkan. Christina var senil när hon dog 84 år gammal.

 


Christinas gravsten i Salt Lake City