Anna Olsdotter

1825 – 1921

(Kents farmors moster)

 

Anna föddes i Skårby utanför Ystad 1825. När hon var 21 år gifte hon sig med Anders Pålsson från Slimminge. Paret bosatte sig i Haraldstorp, Skårby, där maken blev åbo (jordbrukare). Tillsammans fick de där åtta barn, varav sju nådde vuxen ålder.

1867 omnämns Anna och Anders som ”mormoner” i kyrkboken. Den USA-baserade rörelsen var aktiva i Sverige i mitten av 1800-talet, så förmodligen hade de träffat på och lyckats omvända paret.

När Anna var 41 år flyttade familjen till Vollsjö norr om Sjöbo, där Anders blev arrendator på ett litet jordbruk. I slutet av 1870-talet åkte maken Anders och fyra av barnen till Amerika. 1880 följde Anna efter med två barn. Alla i familjen hade därmed emigrerat utom den äldste sonen Mårten, som blev kvar i Sverige.

Familjen återförenades i Utah i den västliga delen av landet. Att det blev just Utah var nog ingen tillfällighet eftersom mormonerna har sitt centrum i Salt Lake City i denna delstat.

De två yngsta barnen, tvillingbröderna Anders och Nils, fick sedermera jobb på smältverket i anslutning till en av Utahs silvergruvor, en bransch som blomstrade vid denna tid. Gruvorna och smältverken slukade stora mängder arbetskraft, så man kan ju gissa att deras far Anders och brodern Ola arbetade inom samma näring.

Trots att Anna inte var ung när hon reste, så hann hon med över fyrtio år i det nya landet. Hon slutade sina dagar i staden Sandy vid den aktningsvärda åldern 96 år. Sandy ligger vid foten av Wasatch Mountains och två mil söder om Salt Lake City, som var värd för de olympiska vinterspelen 2002.

Bilden ovan är från Sandys centrum vid den aktuella tiden. Att Anders besökte C.J. Schmidts Saloon är inte sannolikt med tanke på deras religion, men kanske är han någon av herrarna till vänster på bilden som kommit dit för att mota bort andra män från detta syndens tempel?

 


Sandys centrum idag